9 okt. 2010

På kryss


Finlandskryssningar är faktiskt inte så illa. Undviker man bara att bo nära kölsvinet, går och lägger sig innan någon hunnit spy i hissen eller bjuda upp till finsk-tango så är det jätte kul.
Sonen har tjatat länge och jag har försökt undkomma men tillslut tog vi med en kompis och hans mamma och åkte.
Torsdag kväll; avresa. Buffé med godis-salladsbar och all-läsk-du-kan-dricka (barnen var mållösa). Drinkar med blinkande isbitar i karaokebaren, sightseeing ombord och sedan kojen.
Fredag morgon; väckta av finsk högtalarröst kl 5.30. Hade man inte hunnit klä sig, äta frukost o lämna hytten inom en halvtimme så blev det till att gå på plankan. Vi blev i landsatta och möttes av en vackert krispig morgon i Åbohamn. Barnen var mindre euforiska då vi tvingade dem att gå 2,5 km in till stora torget. Hoppet återkom efter att vi ätit frukost i saluhallen. Vi ska ju bo två dagar och en natt på hotell/äventyrsbadet Caribia - vem kan vara gnällig då?
Caribia bjöd på ett litet rum men betydligt större äventyr. Oändliga pooler av alla slag, både utomhus och inomhus, varmt vatten, flera vattenkanor ända från taket, sjörövarskepp, grottor och vattenfall. Bortsätt från korta avbrott för föda och sömn lyckades vi tillbringa ca 10 timmar i vattnet tillsammans med diverse kroppshår, snorisar och inte så många men otroligt tjocka finska familjer. Man förnimmer något katolskt, lite medelhavsland.
Lördag eftermiddag: Upp-blötta och färdigbadade gav vi upp och gjorde Åbo istället. Mysig stad, lite medelhavs den också. Shopping i ”The Cybershop” (fantasy/EMO-affär), resulterade i roliga hattar och udda tröjor. Lunch på Dennis, Åbos mest kända pizzeria ... som ägs av en svensk. Tyvärr missade vi besök i Åboslott, men det får vi ta nästa gång. Monstergolf - bangolf i mörker med ultravioletta lampor som fick banorna och bollarna att lysa. När bollen åkte i hålet hände det spännande saker ex. likkistor föll ut ur väggen, någon blev stekt i elektriska stolen mm. Galet-udda sysselsättning tills båten skulle gå tillbaka.
Lördag kväll: Lyxhytt med panoramautsikt och mångata. Det var svårt att lämna hytten ens för middag och taxfree.
Söndag morgon: Okristligttidig väckning men denna gång med frukost på hytten, som vi avnjöt tillsammans med vyn över Stockholms inlopp - det vackraste som finns.
I min nya finska rosalurviga hatt fick jag senare erkännande blickar från en förbipasserande EMO-flicka.
En lyckad resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar